رسانه حیات اعلی
هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.

بازيافت بهينه لاستيک ها در کشور

اذهب الى الأسفل

بازيافت بهينه لاستيک ها در کشور Empty بازيافت بهينه لاستيک ها در کشور

پست  najm134 الأحد يونيو 14, 2009 1:12 pm

بازيافت بهينه لاستيک ها در کشور
به همت پژوهشگران پليمر و پتروشيمي محقق شد : بازيافت فرآيندي است که در نتيجه آن مواد زائد جدا شده و به عنوان ماده خام براي توليد محصولات جديد به کار گرفته مي شود . به عبارت ديگر مي توان گفت بازيافت عبارت است از باز گرداندن مواد قابل استفاده به چرخه توليد يا طبيعت .
در نتيجه فرآيند بازيافت ، حجم زباله هاي ورودي به محيط زيست و آلودگي ناشي از آن کاهش خواهد يافت . بنابراين نياز به توليد يا ورود مواد خام از خارج از کشور کاهش و توليد ملي افزايش مي يابد .
لاستيک ها حدود ۵ درصد وزن خودرو را تشکيل مي دهند در ايران سالانه حدود ۷ ميليون حلقه انواع لاستيک سبک و سنگين مصرف مي شود . لاستيک هاي فرسوده از ضايعاتي هستند که به سبب پايداري زياد ، اثرات زيانبار زيست محيطي بسياري
ارند و چهره طبيعت را نازيبا مي کنند .
اگر بدانيم به ازاي توليد يک لاستيک کاميوني معادل ۲۲ گالن نفت مصرف مي شود و در صورت روکش گذاري لاستيک معادل ۷۰ درصد مصرف نفت خام مورد نياز صرفه جويي مي شود ، بيشتر به لزوم بازيافت لاستيک پي مي بريم .
لاستيک هاي فرسوده به صورت روکش مجدد ، پودر يا سوزاندن مورد استفاده مجدد قرار مي گيرند .لاستيک هايي که از شرايط لازم براي بازسازي برخوردار باشند روکش مجدد شده و مورد استفاده قرار مي گيرند . برخي از لاستيک ها نيز خرد شده و پس از آسياب شدن به صورت گرانول براي استفاده در زمين هاي ورزشي ، رنگ ها و کف پوش ها آماده مي شوند .
در روش پيروفير ، لاستيک ها به دور از مجاورت هوا حرارت داده مي شوند و از آنها روغن و کربن به دست مي آيد . براي ايجاد انرژي در نيروگاه ها يا توليد سوخت در کارخانه توليد سيمان ، سوزاندن لاستيک ها در شرايط حفاظت شده اي صورت مي گيرد تا موجب آلودگي هوا نشود . اين روش براي لاستيک هاي قابل بازيافت به کار برده نمي شود . متخصصان بازيافت ، روکش گذاري را مناسب ترين شيوه بازيافت مي دانند . فناوري صنعت روکش با پيشرفت فناوري در صنعت ساخت لاستيک همگام بوده و به شيوه اي مکمل رشد داشته است .
کاهش پيامدهاي زيست محيطي: به گفته دکتر کرابي از محققان پژوهشگاه پليمر و پتروشيمي ايران و مجري اين طرح افزايش روز افزون مصرف مواد پليمري در دنيا ، علي رغم مزاياي بسيار زياد اين مواد ، مشکلات زيست محيطي فراواني را با خود همراه داشته است . مواد پليمري پس از دور ريخته شدن مدت طولاني در طبيعت باقي مي مانند تا تجزيه شوند ، به همين دليل تلاش هاي زيادي در دنيا براي ساخت پليمرهاي زيست تخريب پذير و توسعه فناوري هاي مربوط در حال انجام است . در حال حاضر سالانه مواد پليمري زيادي دور ريخته مي شوند که بخشي از آنها باز يافت شده و دوباره به چرخه مصرف باز مي گردند . بخش ديگري نيز در طبيعت باقي مانده و علاوه بر ايجاد مشکلات زيست محيطي منجر به از دست رفتن سرمايه مي شوند . به همين دليل ، همراه با شروع توليد مواد پليمري همواره تلاش فراواني براي يافتن روش هاي باز يافت آنها و توسعه اين فناوري ها انجام مي شود . فرايند بازيافت مواد پلاستيکي نسبت به مواد لاستيکي بسيار ساده تر است . لاستيک ها به دليل گرما سختي قابليت ذوب مجدد ندارند و بازيافت آنها کاري دشوار است .
لاستيک اتيلن - پروپلين - دي ان مونومر تقريبا ۷ درصد بازار مصرف لاستيک را در جهان به خود اختصاص داده است که رقم قابل توجهي است . علت اين امر مقاومت عالي اين ماده در برابر ازن ،اکسيژن ، مواد شيميايي و شرايط مختلف آب و هوايي و همچنين پذيرش مقدار زيادي پرکننده و نرم کننده و دارا بودن خواص خوب الکتريکي و مکانيکي است . اين ويژگي ها باعث شده است توليد اين مواد سريع تر رشد را در ميان لاستيک هاي سنتزي داشته باشد . بيشترين کاربرد EPDM در صنايع خودروسازي است که در توليد پروفيل ، شلنگ ها و درزگير ها به کار مي رود .
درخودرو تقريبا ۱۵ درصد قطعات لاستيکي از EPDM تشکيل شده است . در صنايع ساختماني محصولات اين ماده به عنوان عايق بام ، درزگير ، پروفيل و در صنايع کابل سازي به عنوان روکش عايق استفاده مي شود . همچنين اين نوع لاستيک براي تهيه آلياژ مواد پليمري با ساير مواد لاستيکي و پلاستيکي مخلوط شده و باعث بهبود مقاومت در برابر ازن ، شرايط محيطي مختلف و بهبود ضربه پذيري پلاستيک ها مي شود . براي مثال براي بهبود ضربه پذيري پلي پروپيلن ، اتيلن ، پروپيلن ، دي ان مونومر با آن مخلوط شده و آلياژي از ترکيب آنها به دست مي آيد . اين در حالي است که تاکنون توجه زيادي به توسعه فناوري هاي مربوط به بازيافت اين ماده نشده است . در دهه ۹۰ ميلادي شرکت تويوتا ، تلاش هاي گسترده اي را براي باز يافت محصولات ساخته شده از EPDM در مقياس صنعتي آغاز کرد که منجر به ارائه فناوري بازيافت لاستيک به حالت پيوسته شد . با استفاده از اين فناوري امکان فراورش مجدد اين ماده فراهم خواهد شد
کاربرد فناوري هاي نوين: به گفته کرابي در اين طرح تحقيقاتي که بررسي آن حدود يک سال در پژوهشگاه به طول انجاميد EPDM مورد بررسي قرار گرفت و با به کارگيري آنها آلياژ هاي سه تايي تهيه شده که موارد مصرف بسياري در صنايع خودروسازي ، ساختماني ، کابل سازي و .... دارد . براساس نتايج به دست آمده از تحقيقات زائدات اين نوع لاستيک با استفاده از يک مجموعه مارپيچ حلزوني ، تحت فشار و حرارت قرار مي گيرد . در اين فرآيند مقداري دي فنيل دي سولفيد به عنوان عامل ايجاد استحکام مورد استفاده قرار مي گيرد .
بنابراين از EPDM که در نتيجه قرار گرفتن در معرض فشار و حرارت بر استحکام آن افزوده شده است ، به عنوان جايگزين مناسبي براي EPDM خالص استفاده مي شود . از جمله اين کاربردها مي توان به شلنگ ، پروفيل هاي لاستيکي و درزگيرها اشاره کرد .
با استفاده از اين فناوري ها مي توان لاستيک ها را بدون افت خواص اصلي در داخل کشور باز يافت و به اين ترتيب انحصار آن را از برخي کشورهاي صاحب نام جهان خارج کرد .
اگر چه مواد لاستيکي در مقايسه با مواد پلاستيکي براي بازيافت شدن مواد سخت تري محسوب مي شوند ، اما اين لاستيک ها امروزه کاربرد وسيعي دارند و استفاده از آنها در صنعت خودروسازي به شدت مورد توجه قرار گرفته است . اين روش جديد بدون نياز به دماي زياد صورت مي گيرد و از مواد حاصل از آن در آميزه هاي سه تايي استفاده مي شود که در ساخت قطعاتي مانند سپر پژو و هر محصول پليمري ديگر کاربرد دارد . با توجه به اين که اين روش در شرکت معتبري مانند تويوتا در دهه ۹۰ ميلادي ارائه شده و مورد استفاده قرار گرفته است ، پيش بيني مي شود از اين روش نيز بتوان در آينده اي نزديک براي باز يافت پلاستيک با استفاده از فناوري هاي نوين استفاده کرد .

najm134
Admin

تعداد پستها : 443
تاريخ التسجيل : 2009-05-04

https://rasaane.own0.com

بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل

بازگشت به بالاي صفحه

- مواضيع مماثلة

 
صلاحيات هذا المنتدى:
شما نمي توانيد در اين بخش به موضوعها پاسخ دهيد